Zupa krem z groszku

Na taki dzień jak dziś, kiedy majówka nas oszukała i zamiast pięknego wieczoru jest szaro i ponuro, na zmarznięte żołądki najlepsza będzie zupa krem. A żeby było wiosennie a nawet i letnio niech będzie to krem z zielonego groszku.

zupa krem z zielonego groszku

   Składniki: na 2 osoby – 1 puszka zielonego groszku – 1 duża cebula – 2 ząbki czosnku – ćwiartka średniej czerwonej papryki – dodatkowo 1 bezglutenowy kabanos (np. firmy Strawa) – mleko – sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Kroimy cebulę i czosnek. Smażymy na patelni najpierw czosnek, potem cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zielony groszek. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania masy. Dodajemy mleko. Ilość zależy od tego jak bardzo gęsty lub rzadki chcemy mieć krem. Po zmiksowaniu i dodaniu mleka podgrzewamy na słabym ogniu do zagotowania. Kroimy kabanosy i paprykę i dodajemy do zupy. Na koniec można posypać tartym serem.   Smacznego!

Jedna myśl nt. „Zupa krem z groszku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *