Wielkanocne przysmaki bezglutenowe

Wszystkiego najlepszego z okazji Wielkanocy!

27

Mazurek bezglutenowy z masą mleczną

Składniki na ciasto:
– 175 g mąki bezglutenowej,
– 1 żółtko,
– 100 g twardego masła
– 50 g cukru

Składniki na polewę mleczną:
– 1 kostka masła
– 4-5 dużych łyżek przegotowanej wody
– 3 szklanki cukru pudru
– 1 szklanka mleka w proszku.

Przygotowanie ciasta:
W misce umieszczamy pokrojone masło i żółtko. Dodajemy połowę cukru, przesiewamy połowę mąki i zagniatamy delikatnie palcami. Przesiewamy pozostałą mąkę i wsypujemy cukier i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy 30 min w lodówce. Natłuszczamy formę i wykładamy ją ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Ciasto pieczemy przez 30 minut. Upieczony spód pozostawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy mlecznej:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę masła i powoli wszystko rozpuszczamy. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy mleko w proszku. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie gładka jednolita masa. Gotową masą zalewamy mazurka. Posypujemy bakaliami (np. migdałami)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *