Wielkanocna babka bez glutenu

Wielkanocna Babko-oponka z truskawkowym lukrem

28

Babka z lukrem truskawkowym

Składniki na ciasto:
– 100 g mielonych migdałów
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g cukru
– 1/4 łyżeczki sody
– 5 jajek
– 150 g miękkiego masła
– ziarenka wydrążone z laski wanilii

Składniki na lukier:
– 150 g cukru pudru
– 2 łyżki ciepłej wody
– kilka mrożonych truskawek
– siekane migdały

Przygotowanie ciasta:
Jeśli nie posiadamy silikonowej formy metalową dokładnie natłuszczamy  masłem i posypujemy migdałami. Przesiewamy mąkę, mieszamy z migdałami, proszkiem i sodą. Ucieramy masło, dodajemy wanilię, a następnie stopniowo cukier. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Mieszamy z mąką. Przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotowanie lukru:
Mieszamy cukier z wodą i truskawkami. Miksujemy wszystko blenderem. Kiedy ciasto wystrygnie polewamy je lukrem i posypujemy migdałami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *