Warzywa z piekarnika

Nie macie czasem tak, że jedzenie kojarzycie z ludźmi, których spotkaliście na swojej drodze? Jakiś czas temu na couchsurfingu pewien chłopak z Kanady poszukiwał sofki na kilka dni. W ramach integracji międzynarodowej postanowiliśmy udostępnić mu naszą i zintegrować się z nową, nieznaną kulturą, porozmawiać po francusku, po angielsku i miło spędzić czas. W ramach odwdzięczenia się za nocleg nasz gość przygotował smaczne wegetariańskie danie. Były to właśnie warzywa z piekarnika.

 warzywa z piekarnika 1

Składniki: na 4 porcje

– 5 ziemniaków
– 2 cebule (1 czerwona, 1 biała )
– 1 cukinia
– pół papryki czerwonej
– pół papryki zielonej
– 4 średnie marchewki

Przygotowanie:

Myjemy warzywa. Kroimy w plastry. Marchewkę i cukinię kroimy pod skos. Wygodą tego dania jest to, że nie trzeba obierać ze skórki ziemniaków ani cukinii. Wszystko umieszczamy w naczyniu. Zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, pieprz i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut dla lepszego smaku.  W międzyczasie przygotowujemy blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. To znacznie ułatwi przełożenie warzyw na talerz. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 20 minut. Po 10 minut mieszamy, aby wszystkie warzywa równomiernie się upiekły.

Smacznego!

warzywa z piekarnika 2

Jedna myśl nt. „Warzywa z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *