Tortilla z cukinią

Zapraszam na kolejny wariant mojej ulubionej tortilli. Tym razem z cukinią.

 

tortilla z cukinią

Składniki: na 6 porcji

– 40 dag ziemniaków
– sól do smaku
– 40 dag cukinii
– 2 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 2 gałązki bazylii
– pieprz
– łyżka masła
– strąk papryki czerwonej
– 5 dag parmezanu
– 8 jajek

 

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. Odlewamy, kroimy w talarki. Cukinię myjemy, kroimy także w talarki i smażymy przez 10 minut w gorącej oliwie. W połowie smażenia dodajemy posiekany czosnek, rozdrobnioną bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Ziemniaki i cukinię przekładamy na posmarowaną masłem patelnię lub do naczynia żaroodpornego o wysokich brzegach, posypujemy posiekaną papryką i startym parmezanem. Jajka roztrzepujemy widelcem, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Masą jajeczną zalewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy w trójkąty, podajemy na zimno.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *