Sałatka z łososiem

Kiedy na osiedlowych bazarkach pojawiają się szpinak, rukola, rabarbar i młode ziemniaczki zaczynam szukam inspiracji na wiosenno-letnie dania.  Po lekkim zmodyfikowaniu przepisu z kulinarnej gazety miałam nadzieję zjeść pyszną sałatkę ze szpinakiem i … makrelą 🙂 Niestety czasem okazuje się, że można przekombinować, więc w tym przypadku radzę trzymać się oryginalnego przepisu.

sałatka z łososiem

 

Składniki: na 4 porcje

– 25 dag młodych ziemniaków
– sól
– 4 jajka
– 50 dag szpinaku baby (tylko baby i żaden inny)
– 30 dag wędzonego łososia (nie polecam zamiany na makrelę, a już na pewno nie tą z biedronki)
– 10 dag orzechów włoskich
– 2 czerwone cebule
– pieprz
– łyżeczka musztardy
– 2 łyżki soku z cytryny
– 100 ml oliwy
– 1/2 pęczka szczypiorku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy ok.20 minut w osolonej wodzie.  Jajka ostrożnie zanurzamy we wrzątku, po 7-8 minutach gotowania wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Z opłukanego szpinaku usuwamy twarde łodygi. Osuszamy. Łososia rozdzielamy na mniejsze kawałki. Orzechy grubo siekamy. Cebule obieramy i siekamy. Gdy ziemniaki ostygną, obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Jajka obieramy i kroimy w ósemki. Szczyptę soli i pieprzu ucieramy z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Do powstałej emulsji dodajemy posiekany szczypiorek. Liście szpinaku układamy na talerzu, dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki, makrelę, cebulę, orzechy włoskie, na środku kładziemy jajka i tuż przed jedzeniem polewamy wszystko sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *