Sałatka wegetariańska na ciepło

22

Oto przedstawiam Wam sałatkę na ciepło z brokułów, mozzarelli i chili. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes.

Składniki na 4 porcje:

– 400 g brokułów
– 4 łyżki oliwy
– 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
– 1 długa czerwona papryczka chili, oczyszczona z nasion i pokrojona w paski
– 2 łyżki małych kaparów
– 4 łyżki soku z cytryny
– 250 g sera mozzarella
– sól, pieprz
– kilka listków bazylii do podania

Przygotowanie:

Gotujemy brokuły na parze przez 3-4 minuty lub aż będą miekkie. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy przez minutę czosnek, chili, kapary i doprawiamy solą i pieprzem. Ciepłe brokuły układamy na półmisku razem z pokrojoną mozzarellą. Polewamy sosem z kaparami i posypujemy listkami bazylii.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *