Rukola z batatem i cieciorką

Kolorowe, zdrowe, lekkie danie w sam raz na szare zimowe wieczory. Przepyszny, delikatny jeszcze ciepły batat idelnie zgrywa sie z rukolą i ciecierzycą. Granat ożywia trochę niewyraźną cieciorkę.

Spróbujcie, bo  to jest naprawdę dobre.

rukola z cieciorka i batatem

Składniki:

-1 batat
– przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kminu, kolendry, słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i cynamonu
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
-2 garści rukoli
-1/2 granatu
-1 papryczka chili
– sok z cytryny, oliwa extra vergine, sól i pieprz

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Obieramy batata, kroimy go w kostkę. Następnie wkładamy do miski, gdzie kropimy go oliwą, dodajemy przyprawy.Wykładamy na blachę i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy cieciorkę i pieczemy przez ok. 5 minut.

Po upieczeniu serwujemy wszystko w kolejności: rukola (umyta), pieczone bataty, ciecierzyca i granat. Doprawiamy oliwą z przyprawami i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *