Pstrąg z sezonowymi dodatkami

Inspiracją na to danie była wizyta w znanej warszawskiej restauracji. Niestety szef kuchni przepisu nie ujawnia, więc własnymi siłami próbuję odtworzyć ten wspaniały smak idealnie dobranych składników.

 pstrąg kurki

 

Składniki: na 2 porcje

Pstrąg:

– filet z 1 średniej wielkości pstrąga
– 1 łyżeczka masła 
– 1 ząbek czosnku;
– łyżka oliwy do posmarowania folii aluminiowej;
– sól, pieprz do smaku 

Sos szparagowy:

– 3 duże szparagi
– 1 łyżka  masła
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżka mąki bezglutenowej
– pół szklanki mleka

Kurki:

– 100 g kurek
– 1,5 łyżki masła
– sól, pieprz do smaku

Szpinak:

– 2 ząbki czosnku
– 50 g szpinaku baby
– sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Pstrąg:

Kroimy fileta na mniejsze kawałki. Nacieramy masłem i obsypujemy solą. Obkładamy cienkimi plasterkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości kawałki foli aluminiowej. Przed zawinięciem ryby natłuszczamy folię.   
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

 

Sos szparagowy:

Myjemy szparagi. Ucinamy twarde końcówki i obieramy. Podsmażamy na patelni z małą ilością oleju. Dodajemy masło i mąkę. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mleko. Mieszamy do uzyskania sosu beszamelowego. Całość przekładamy do osobnego naczynia by zmiksować na gładki krem.

 

Kurki:

Kurki dokładnie myjemy. Smażyć na maśle na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie tyle samo czasu dusimy pod przykryciem. Na koniec zdejmujemy pokrywkę i smażyć jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Szpinak:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią młody szpinak, solimy i dusimy. Możemy dodać 1 łyżkę masła, po kilku minutach duszenia dodajemy czosnek, następnie po minucie ściągamy patelnię z kuchenki.

 

Wszystko ładnie układamy na talerzu i zajadamy ze smakiem.

 

Smacznego!

Jedna myśl nt. „Pstrąg z sezonowymi dodatkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *