Placki ziemniaczane z … Halloumi :-) i ananasowym sosem

Przeglądałam ostatnio książkę z przepisami wegetariańskimi w ramach szukania inspiracji na kolejny obiad. Uwielbiam tak sobie siedzieć na kanapie czy przy stole i planować kolejne posiłki. A żeby nie było nudno chętnie zaznaczam przepisy, które jakoś mnie zainteresowały. Przepis na placki przykuł moją uwagę ze względu na to z czym się je podaje. Chodzi tu o cypryjski ser Halloumi i ananasa. Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę:-))) Bardzo bardzo POLECAM!!!

placki ziemniaczane z halloumi i ananasem

Składniki: na 4 porcje

– 1 kg ziemniaków, obranych i, jeśli są duże, pokrojonych na ćwiartki
– 1 czubata łyżka nasion kminu (ja zrobiłam bez)
– 1 cukinia, starta
– 1 łyżeczka kurkumy
– 25 g masła, roztopionego
– mąka do oprószenia (bezglutenowa np. ryżowa)
– 400 g sera halloumi,
– 1 duża garść rukoli
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– kiełki do smażenia na patelni

Ananasowy sos:

– 250 g ananasa
– 4 łyżki posiekanych listków kolendry
– 3 łyżki posiekanych listków mięty
– 1 długa czerwona papryka chili
– 2 łyżki oliwy extra virgin

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy i  zostawiamy w garnku by odparowały i ostygły. Nasiona kminu prażymy na suchej patelni na niedużym ogniu na jasnozłoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Trzeba pilnować by się nie przypaliły.

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy kmin, startą cukinię, kurkumę, sól, pieprz do smaku oraz masło. Następnie dobrze mieszamy. Z masy formujemy 4 duże placki, kładziemy na oprószonym mąką talerzu. Czekamy 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos z ananasa. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem.

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.Wykładamy placki na papier i pieczemy przez 20 minut, przewracając na drugą stronę ok. 10 minutach.

W czasie gdy placki będą się piekły, dobrze rozgrzewamy patelnię grillową. Halloumi smarujemy oliwą, kładziemy na patelni i opiekamy 2-3 minuty z każdej strony.

Wszystko układamy na talerzach wg własnej inwencji twórczej i zajadamy:-)

placki ziemniaczane z cukiniaplacki ziemniaczane z cukinia 2

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *