Placek drożdżowy ze śliwkami

Na dzisiejszy leniwy dzień polecam placek ze śliwkami.

1 (2)

Składniki:

– 350 g mąki bezglutenowej (1/3 Mix Schara, 1/3 mąka amarantusowa, 1/3 Mix bezglutenu)
– 1 opakowanie suszonych drożdży (bezglutenowe np. Celiko)
– 50 g cukru
– 125 ml ciepłego mleka
– 50 g masła
– 1 jajko
– 1 kg śliwek węgierek
– cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami w proszku. Dodajemy mleko, cukier,  masło, jajko. Mieszamy wszystkie składniki ręką do uzyskania jednolitej masy. Zagniatamy ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie do podwójnej objętości (ok. 1 h). Kiedy ciasto urośnie rozwałkowujemy je i przekładamy do silikonowej formy lub na blachę wyłożoną pergaminem. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach po zewnętrznej stronie. Śliwki układamy na cieście, może być ciasno, może być luźno – wg własnego uznania. Na koniec wszystko posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *