Papryka faszerowana

Ostatnio zaczęłam bardzo pilnować tego by nie marnować jedzenia. W świecie konsumpcji kupujemy zdecydowanie za dużo, na wyrost.  Ulegamy okazjom, promocjom. A potem sukcesywnie wyrzucamy z lodówki kolejne zepsute produkty. Dlatego podjęłam próbę gotowania z tego co mam obecnie w domu. W tym przypadku była to próba ratowania pomarszczonych i lekko podwiędniętych,  czerwonych, przesmacznych warzyw. I takim sposobem na naszym talerzu znalazły się ostatnio faszerowane papryki.

faszerowane papryki

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • szklanka ryżu sypkiego
  • 1 mała cebula
  • 8 jajek
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, curry

Przygotowanie:

Kroimy papryki wzdłuż, wycinamy gniazda. Gotujemy ryż z przyprawami. Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy cebulkę do ugotowanego ryżu, wypełniamy nim połówki papryk,  na wierzch wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy już papryki będą gotowe kroimy szczypiorek i posypujemy nim papryki już na talerzu.

Smacznego!

IMG_20170426_152238

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *