Orzechowe dyski bez glutenu

Przepis na te ciastka wydobyłam z kawiarenki Cafe Baguette na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Udało mi się to, ponieważ musiałam się dopytać czy ciastka na pewno nie zawierają glutenu. Pani powiedziała mi jak je przyrządza, w ten sposób upewniłam się, że są dla mnie bezpieczne. Jednak kiedy poszłam tam drugi raz by sprawdzić jak sie nazywały zapytałam ponownie czy na pewno nie zawierają mąki. I bardzo się zdziwiłam. Pani również zapewniła mnie, że sama przygotowuje te ciastka i że używa do przygotowania mąki pszennej.   Bardzo się zdenerwowałam, ale cóż  … lokal nie jest w programie Menu bez glutenu a sama nazwa Cafe Baguette wskazuje na produkty mączne 🙁

Z całej tej niemiłej przygody pozostał jakże pozytywny bezglutenowy przepis na pyszne ciastka. Nazwy oczywiście nie zapamiętałam 🙂

DSC_0477 

Składniki: /na 4 duże dyski/
– garść obranych orzechów laskowych
– pół szklanki cukru pudru
– 1 jajko

Przygotowanie:

Orzechy laskowe miksujemy. Dodajemy cukier puder i  jajko. Mieszamy.  Masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w temperature 180 stopni. Czekamy aż ostygną. Zajadamy!

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *