O mnie

Nazywam się Agata i na diecie bezglutenowej jestem od marca 2013 roku.

Przez 26 lat swojego życia zupełnie nieświadomie zalewałam swój organizm falami glutenu.
Aż do momentu kiedy organizm był całkowicie wyniszczony i odmawiał posłuszeństwa. Pewna mądra pani doktor (internista) skierowała mnie do gastrologa i po 2 badaniach (gastroskopii i badaniu przeciwciał z krwi) wszystko było już jasne.

Pamiętam ten moment kiedy odebrałam wyniki. Wróciłam do domu, odgrzałam sobie pierogi i otworzyłam kopertę z wynikami. Wtedy jeszcze nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo musi się zmienić moje dotychczasowe życie.

Potem przyszły smutne dni. Jak pewnie każda, dopiero co zdiagnozowana osoba, błąkałam się po sklepie kompletnie zagubiona szukając na etykietach informacji o „zakazanym” od teraz glutenie.

Na pomoc przyszła moja rodzina, która wytyczne dotyczące diety potraktowała bardzo poważnie. Bardzo im za to dziękuję.

Minął ponad rok a ja jestem w swojej najlepszej życiowej formie. Dzięki bardzo restrykcyjnej diecie wszystkie objawy ustąpiły. A było ich na prawdę sporo: bóle brzucha, stawów, migreny, zapalenia śluzówki, ciągłe zmęczenie, podwyższona temperatura, anemia, zmiany neurologiczne i wiele innych.

Zdiagnozowanie u mnie Celiakii uważam za dar od losu.

Sama nie byłabym w stanie zmienić moich nawyków żywieniowych. Przez celiakię jestem do tego zmuszona. Dlatego postanowiłam podzielić się przepisami bez glutenu, które codziennie wcielam w życie i pokazać, że można jeść smacznie i ciekawie nie szkodząc samemu sobie.
Dlatego jeśli jesteś na początku tej drogi nie załamuj się.
Zapraszam Cię do śledzenia wpisów z bezglutenowymi prostymi przepisami.

6 myśli nt. „O mnie

  1. Tamara

    Bardzo ładny i przyjazny w czytaniu blog. Myślę również, że jest potrzebny – obalasz niektóre mity dotyczące celiaki. Nie jestem na szczęście bezglutenowa, ale niektóre przepisy tak wyglądają, że mam na nie wielką ochotę 🙂 Powodzenia i życzę fajnych pomysłów na niebanalne przepisy!

    Odpowiedz
  2. sklep@bezglutenoweprodukty.pl

    U mnie przygoda z dietą bezglutenową rozpoczęła się od….. psa, który jest na niego uczulony (objawy ostre atopowe zapalenie skóry, anemia i problemy z trawieniem). Zaczęłam czytać, szukać, analizować …. w tej chwili na takiej diecie jest połowa mojej rodziny (wliczając powoażne schorzenia jak stwardnienie rozsiane, nowotwór, problemy ze stawami i wiele innych o niezdiagnozowanym źródle). Okazuje się, że wiele objawów zniknęło, choroby zatrzymały się, a wiem, że to dopiero początek pozytywnych zmian. Jestem wielkim propagatorem tej diety, do tego stopnia, że postanowiłam otworzyć sklep internetowy z bezglutenowymi produktami. Będę często odwiedzać Pani bloga, żeby szukać inspiracji i potwierdzenia, że dieta bezglutenowa działa nie tylko na moich bliskich!

    Odpowiedz
    1. Agata Autor wpisu

      Bardzo dziękuję za komentarz! Zerknęłam na asortyment Pani sklepu internetowego i chciałam się dowiedzieć czy ma Pani w sprzedaży mąkę z cieciorki ze znakiem przekreślonego kłosa. Można z niej zrobić tak wiele fajnych dań, jednak mam problem z odnalezieniem tej na 100% bezglutenowej. Chciałabym mieć pewność, że nie została zanieczyszczona glutenem.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *