Nie polskie, ale zawsze to truskawki

Wiem, wiem… powinniśmy odżywiać się korzystając z lokalnych produktów, z tego co daje nam natura w naszej strefie klimatycznej. Ale niestety dzisiaj nie mogłam się oprzeć pięknym, dużym, hiszpańskim truskawkom  na naszym osiedlowym bazarku.

I tak powstał ten przepyszny, niedzielny, truskawkowy biszkopt.

biszko

Składniki:

– 5 jajek
– 1 szklanka mąki bezglutenowej (najlepiej gotowa mieszanka bezglutenowa)
– 1 szklanka cukru
– 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 0,5 kg dużych truskawek

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie osobno ubijamy żółtka z cukrem. Gdy żółtka są już wymieszane z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesypujemy przez sitko. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Przelewamy masę do formy (średnica 26 cm) do ciasta wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Wstawiamy do rozgrzewającego się piekarnika na 180 stopni na ok. 50 minut.
Po 50 minutach sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Jeśli patycze jest suchy możemy śmiało wyjąć ciasto z pieca.
Czekamy aż biszkopt ostygnie. Następnie na wierzchu układamy pasterki umytych truskawek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *