Naturalnie bezglutenowa paella z kurczakiem

Uwielbiam hiszpańskie klimaty. W liceum i na studiach byłam zafascynowana Hiszpanią i tym pięknym językiem. Miłość do Hiszpanii przeniosła się na kraje latynoskie (Argentyna 🙂 ), jednak  to co codziennie mi towarzyszy to język hiszpański i kuchnia Półwyspu Iberyjskiego.

 

paella

Składniki: na 4 porcje

– 500 g ryżu
– 1 kg udek kurczaka
– 1 salami chorizo (ja zastąpiłam szybką parmeńską)
– 20 g ostrej papryczki
– 30 g świeżej kolendry
– 4 ząbki czosnku
– 1 pęczek cebuli dymki
– 2 limonki
– niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
– niewielka ilość oleju rzepakowego
– 10-15 oliwek
– 5 g kurkumy
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Udka kurczaka pozbawiamy kości. Kości wrzucamy do garnka z zimną, osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej. Gotujemy aż otrzymamy wywar. Jeśli udka są duże, kroimy je na pół. Mięso marynujemy w białym pieprzu i soli. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor. Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry o szerokości 1 cm salami chorizo, pokrojony w plastry czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy, często mieszając. Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki. Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebula, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę, mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu 1:1 i 1/2). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i mieszamy. Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-35 minut. Kolendrę grubo siekamy. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *