Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki, crepes, mlynci, pancakes. Na słodko, słono, w każdej postaci! Zawsze tak samo dobre!

nalesniki-ze-szpinakiem

Składniki: (naleśniki)

– 0,5 l mleka
– 3 jajka
– 300g mąki ryżowej
– szczypta soli
– 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

– Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło oraz mąkę. Mieszamy wszystkie składniki razem. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.  Gdy farsz mamy już gotowy przystępujemy do smażenia naleśników. Dodaliśmy trochę tłuszczu do masy, ale zawsze dla bezpieczeństwa proponuję dodać trochę masła na patelnię po odwróceniu naleśnika na drugą stronę.

Składniki: (farsz)

– dużo szpinaku
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 puszki kukurydzy
– kawałek czerwonej papryki
– 4 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Obrywamy listki szpinaku i bardzo dokładnie myjemy. Kroimy czosnek i cebulę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak. Uwaga! szpinak podczas smażenia zmniejsza zauważalnie swoją objętość. Dodajemy pozostałe składniki. Na końcu dodajemy śmietanę i smażymy aż śmietana zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *