Naleśniki ryżowo-żołędziowe z serkiem mascarpone i owocami

Oryginalny przepis pochodzi z książki pt. „Kuchnia polska bez pszenicy”. Wszystkim zainteresowanym bardzo ją polecam. Przepis ten z braku wszystkich składników został przeze mnie lekko zmodyfikowany i powstały pyszne brązowe i zdrowe naleśniki.

17 a 96

 

Składniki: na 8 sztuk o średnicy 15 cm

– 130 g mąki ryżowej,
– 20 g mąki ziemniaczanej (wersja oryginalna) – ja zastąpiłam mąką z żołędzi
– 250 ml wody lub mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka oliwy

Nadzienie:
– 250 g serka mascarpone,
– 100-150 ml śmietanki 30%,
– 10 g ksylitolu, zmielonego na puder,
– brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:
Roztrzepujemy jajko, dodajemy wodę lub mleko, oliwę, na końcu oba rodzaje mąki. Wszystko mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Ostawiamy ciasto na 15 minut do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną odrobiną oliwy. Zaczynamy smażyć naleśniki.
Zaczynamy przygotowanie kremu. Ubijamy śmietanę, aż zgęstnieje. Dodajemy stopniowo serek mascarpone oraz ksylitol. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy na 30 minut do lodówki, choć nie jest to konieczne (schłodzony krem wydaje się być smaczniejszy).
Dodajemy owoce do kremu wg uznania.  Zawijamy naleśniki w rulon.

Smacznego!

Jedna myśl nt. „Naleśniki ryżowo-żołędziowe z serkiem mascarpone i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *