Kopytka z … bobu

Bób. Można po prostu ugotować i zjeść. Ugotowany w strąkach znakomicie smakuje polany masłem i posypany koperkiem.Ugotowany i wyłuskany świetnie pasuje do sałatek, kanapek lub jako składnik tarty i fritaty.  A można z niego również zrobić kopytka.

kopytka-z-bobu

Składniki: na 4 porcje
– 330 g obranego bobu
– 2 jajka
– przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka
– 100 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: mięta lub bazylia (z czosnkiem), ricotta, masło

Przygotowanie:

Gotujemy bób w osolonej wodzie przez 30 min. Następnie chłodzimy w zimnej wodzie i łuskamy. Rozgniatamy praską do ziemniaków. Zalewany ubitymi jajkami z przyprawami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub inną bezglutenową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na mniejsze porcję, formujemy cienkie wałeczki. Kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy przez 3 minuty

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *