Kokoski

Kokoski lub kokosanki to moje pierwsze bezglutenowe słodkie odkrycie. Na początku robiłam je non stop. Zajadałam się nimi, bo były smaczne, słodkie i tanie do wykonania w porównaniu z gotowymi ciastkami gluten-free za 11 zł/paczkę. W dodatku przepis jest banalnie prosty. Wystarczy użyć kleiku ryżowego jako bazy do ciastek. Można go kupić w każdym sklepie z żywnością.

kokoski

Składniki:

– 1 paczka kleiku ryżowego dla dzieci bez dodatków
– 3 jajka
– 1 kostka miękkiego masła
– 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru
– 8 czubate łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki. Dodajemy miękkie masło i jajka, a następnie wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając. Układamy w niewielkich odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zarumienienia.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *