Jagodowe muffiny bez glutenu

Pojawiły się pierwsze jagody. Nie mogłam się oprzeć by ich nie kupić, bo po głowie już chodził mi jagodowy deser 🙂

muffiny jagodowe

 

Składniki: na 12 sztuk

– 12 łyżeczek masła
– 500 g mąki bezglutenowej ( może być 7 łyżek mąki z amarantusa + reszta zwykłej mąki bezglutenowej np. mieszanki krakowskiej )
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki soli
– 3/4 łyżeczki sody
– 375 g cukru brązowego
– 2 jajka
– 250 ml maślanki
– 375 jagód

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy maślankę. Płynne składniki łączymy z sypkimi i dokładnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu mieszamy. Wypełniamy masą papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy 30 minut.

Smacznego!

muffiny jagodowe 2

3 myśli nt. „Jagodowe muffiny bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *