Hiszpańska tortilla-naturalnie bezglutenowa

Jeśli macie ochotę na hiszpańskie klimaty polecam hiszpańską tortillę. Podczas licznych pobytów w Hiszpanii miałam okazję spróbować różnych wersji tortilli od zwykłej, prostej z supermarketu po tą z Kraju Basków -bogatą w dodatki, przekładaną serem z szynką i majonezem. Palce lizać:-)

tortilla

Składniki: na 2 porcje
– 6 małych ziemniaków
– 1 duża cebula
– 4 małe jajka
– sól, pieprz i ostra papryka do smaku (np. firmy Dary natury)
– 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości ok.15 minut. Kroimy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ubijamy jajka mikserem dodając sól i pieprz. Dodajemy trochę wody do ubitych jajek. Kiedy ziemniaki ugotują się używamy ubijaka by otrzymać gładką masę. Dodajemy  zeszkloną cebulę i ubite jajka. Można jeszcze przyprawić, dodać ostrą paprykę. Całość mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem (mała ilość). Smażymy na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony, 4 minuty z drugiej. Najłatwiej przewrócić tortillę na drugą stronę przykrywając patelnię talerzem. Po przełożeniu tortilli na talerz zsuwamy ją z powrotem na patelnię i smażymy 4 minuty.

Można dodać również zieloną lub czerwoną paprykę, po usmażeniu posypać tartym serem i serwować z majonezem. Wszystko to dla urozmaicenia smaku.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *