Flan z leśnymi owocami

Flan to popularny południowo-amerykański deser z jajek, przygotowywany na gorąco a serwowany na zimno.

flan z owocami leśnymi 

Składniki: na 5 porcji

– 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
– 3/4 szklanki mleka
– 4 jajka
– wanilia do smaku
– szklanka cukru na masę
– szklanka cukru na polewę
– owoce leśne wg uznania
Przygotowanie:
Szklankę cukru topimy na patelni. Kiedy powstanie karmel wlewamy go do żaroodpornego naczynia tak by wszystkie jego ścianki były nim pokryte. 
Blenderem mieszamy mleko z jajkami, mlekiem i cukrem. Dodajemy esencję waniliową. Całość przelewamy do silikonowych foremek z karmelem. Foremki wstawiamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.
Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub nożem czy masa jest upieczona. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny. Im dłużej tym lepiej.
Przed podaniem dekorujemy wg uznania leśnymi owocami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *