Dietetyczny indyk z brązowym ryżem

Nadeszła wiosna a z nią przygotowania do lata. Misie budzą się z zimowego snu pełnego słodyczy i kalorycznych potraw. Żeby nie zaczynać tych przygotowań zbyt drastycznie proponuję na razie coś, co nie jest chudą sałatką, będzie sycące, a nie doda nam kilogramów.

 

dietetyczny indyk z ryzem 

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu,
  • 400 g piersi z indyka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g cebuli czosnkowej,
  • 400 g pomidorów,
  • 100 g suszonych moreli,
  • łyżecza tłuszczu palmowego,
  • 2-3 łyżeczki curry,
  • 1/2 pęczka szczypiorku

 

Przygotowanie:

Do 350 ml wrzącej wody wrzucamy ryż, który gotujemy przez 20 minut. Kroimy w paski pierś z indyka. Doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy pomidory, morele, cebulę. Na rozgrzanym tłuszczu palmowym smażymy osobno mięso i cebulę. Posypujemy lekko curry. Mieszamy pomidory, morele, mięso i dusimy przez ok.5-8 minut. Kroimy szczypiorek i dodajemy do ryżu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *