Czas na argentynskie Empanadas

 Kiedy byłam w Argentynie zaskoczyło mnie to, że tam też je się pierogi. W każdym ulicznym barze sprzedawane są na ciepło i zimno pod nazwą „Empanadas”. Mają różne nadzieja: mięsne, warzywne, serowe, na słodko z dulce de leche. Tym czym odróżniają się od naszych polskich pierogów to ich wielkości oraz sposób przygotowania. Argentyńskie empanadas są bardzo duże i piecze się je w piekarniku.

DSC_0431

Składniki na ciasto /na 18 pierogów/:
– 500 g mieszani mąki bezglutenowej
– 125 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– 200 ml wody w temp. pokojowej

 

Składniki na nadzienie:
– 400 g mięsa mielonego (wołowego)
– 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
– 1 łyżka oliwy
– 2 średnie cebule
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1/2 łyżeczki kminku
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy rozpuszczone (nie gorące) masło, jajko i sól. Mieszamy dodając wodę. Gdy otrzymany jednolitą masę owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut.

Na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy szklanką lub innym szerokim kubkiem formy o średnicy 12 cm.

Obieramy i gotujemy ziemniaka do miękkości. Chłodzimy. Smażymy cebulę na oliwie.
Na drugiej patelni smażymy mięso na oleju w 2 etapach. Najpierw bez mieszania, by się zarumieniło i nie oddało soku na początku. Następnie dodajemy cebulę, ziemniaka i przyprawy. Po usmażeniu chłodzimy farsz przez 2-3 godziny.

Gdy masę i farsz mamy już gotowe przystępujemy do robienia pierogów. Nakładamy farsz małą łyżeczką  na okrągłe placki z masy. Zwilżamy wodą krawędzie ciasta, zginały placek na pół i łączymy palcami. Zaginamy palcami krawędzie powstałego pieroga. Można również wysmarować powierzchnię pierogów jajkiem by uzyskały ładny złoty kolor.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

 

Smaznego!

3 myśli nt. „Czas na argentynskie Empanadas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *