Ciasto Św. Jakuba

Ciasto Św. Jakuba lub Ciasto Compostelka to tradycyjy deser kuchni hiszpańskiej Galicji, a dokładnie miasta Santiago de Compostela. Przepis składa się z migdałów, cukru i jaj.

Tego przepysznego ciasta nie może zabraknąć na stole 25 lipca. Jest to wielkie święto w Santiago.

18 a 96

 

Składniki:
– 5 jaj
– 250 g cukru
– 250 g mielonych migdałów
– starta skórka z cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Mieszamy cukier ze startymi migdałami. Dodajemy jajka, ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy skórkę z cytryny i cynamon. Wszystko razem mieszamy.

Przygotowujemy okrągłą formę do pieczenia (22 cm średnicy). Natłuszczamy olejem lub masłem. Obsypujemy ją mąką bezglutenową lub bułką tartą. Przekładamy masę do formy i pieczemy  około 30 minut w temperaturze 180 stopni C . Kiedy jest już gotowa wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe nacinamy nożem. Jęśli nóż będzie szysty oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Do dekoracji ciasta będziemy potrzebować formy Krzyża z Santiago. Możemy ją wyciąć z załączonego niżej pliku. Układamy formę na cieście, opruszamy cukrem pudrem. Delikatnie zdejmujemy papierowy szablon.

szablon

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *