Ciasto jogurtowe 1,2,3,4

Zapraszam do przetestowania ciasta 1,2,3,4. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania, a ciasto wychodzi bardzo smaczne, wręcz uzależniające.

DSC_0394

 

Składniki łatwo zapamiętać, ponieważ ilość jest 1,2,3,4.

Składniki:
– 1 jogurt (200 ml)
– 2 jajka
– 3 ilości cukru odmierzane pudełeczkiem od jogurtu
– 4 ilości mąki bezglutenowej (ryżowej + z żołędzi) odmierzane pudełeczkiem od jogurtu
– wanilia lub skórka z cytryny

Przygotowanie:

Wszystko razem wymieszać. Nagrzać piekarnik do  150-170 stopni i piec przez 30-40 minut.

 

Smacznego!

 

8 myśli nt. „Ciasto jogurtowe 1,2,3,4

    1. Agata Autor wpisu

      Najlepiej 200ml, ale wielkosc jogurtu nie ma znaczenia, bo miarka jest wlasnie opakowanie jogurtu. Jesli wybierzesz wiekszy jogurt trzeba dodac wiecej jajek

      Odpowiedz
    1. Agata Autor wpisu

      Tak, najlepiej piec z termoobiegiem. Jeśli chodzi o mąkę z ryżu brązowego nie polecam. Ktoś na grupie GLUTEN FREE na fb zrobił z brązowego i średnio wyszło. Ja zawsze robię z białej ryżowej i jest super. Smacznego!

      Odpowiedz
    1. Agata Autor wpisu

      Tak, nie dodaje się proszku, ale w związku z tym ciasto nie rośnie. Jest gęstej konsystencji.

      Smacznego!

      Odpowiedz
  1. Kasia

    A ja mam jeszcze pytanie odnośnie mieszania. Mieszasz ręcznie czy można mikserem. Pytam też dlatego, że właśnie zrobiłam ten placek – fakt, nie miałam białej więc dałam mąkę ryżową pełnoziarnistą – wyszedł strasznie ubity 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *