Chlebek bananowy bezglutenowy

Od jakiegoś czasu próbuję zaprzyjaźnić się z maszyną do pieczenia chleba. Niestety narazie normalny chleb bezglutenowy średnio mi wychodzi, ale udało mi się ostatnio poeksperymentować ze słodkimi wypiekami. I tak powstał pyszny chlebek bananowy.

chlebek bananowy

Do zrobienia tego pysznego bezglutenowe ciasto-chlebka użyłam maszyny do pieczenia chleba z Lidla. Korzystałam z programu nr 10 (ciasto).

 

Składniki:

  • 3 jaja rozmiar L
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 60 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 200 g mąki bezglutenowej (raz użyłam mąki na biszkopt, raz mieszankę 150 g mąki z tapioki + 50 g mąki z żołędzi)
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu firmy Dary Natury
  • 200 g dojrzałych bananów (ok. 2 sztuki średniej wielkości)

Przygotowanie:

Wyjmujemy z maszyny formę do pieczenia. Wlewamy olej, mleko, ubite jajka z cukrem. Wkładamy formę do maszyny i rozpoczynamy program 10 (waga 1000 g ; opiekanie średnie). W tym czasie mieszamy razem wszystkie suche składniki, tj. mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Po 5 minutach od rozpoczęcia programu wstrzymujemy maszynę, dodajemy wymieszane suche składniki. Kontynuujemy program 10-ty. W tym czasie rozgniatamy widelcem banany i za kolejne 5 minut dodajemy je do maszyny. W momencie gdy usłyszymy sygnał dźwiękowy możemy wyjąć mieszadła, by nie było brzydkich dziur w chlebie po upieczeniu.

Czas pieczenia ciasto-chlebka w maszynie to 1 godzina 30 minut. Po upieczeniu zaleca się pozostawić chlebem w maszynie jeszcze przez 30 minut. Następnie odłączyć maszynę z prądu, wyjąć formę do pieczenia z ciastem, przewracając ją do góry nogami na kratkę. Chleb powinien sam wysunąć się z formy. Pozostawiamy chlebek do ostygnięcia na kratce przez pewien czas.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!!

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *