Chipas -serowa przekąska zza oceanu

Uwielbiam podróżować i poznawać smaki różnych kultur. Szczególnie do gustu przypadły mi serowe kuleczki z Argentyny zwane po ichniemu Chipas (czyt. Cipas). W Brazylii znane pod nazwą „pao de queijo” (czyt. pao de kejsio) . Zachwyciły również swoim banalnie prostym sposobem przygotowania. W Argentynie można kupić gotową mieszankę, do której należy tylko dodać jajko i trochę wody (dostępna również wersja bezglutenowa). Po 20 minutach z piekarnika wydobywa się kuszący serowy zapach.
Kiedy spróbowałam Chipas za pierwszym razem chciałam wyładować  nimi walizkę po brzegi by po powrocie do Polski częstować nimi znajomych, rodzinę lub po prostu samemu się nimi zajadać. Jednak z uwagi na ograniczenia bagażowe zdecydowałam się na zabranie tylko kilku paczuszek gotowej mieszanki i przepisu, by móc samodzielnie przygotować je w domu.

Cała moja rodzina i znajomi byli zachwyceni. Polecam!

chipas pizap

Składniki: na 24 kuleczki serowe

– 250 g mąki bezglutenowej z tapioki
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (np. firmy Arche lub Bezgluten)
– 50 g masła
– 1 jajko
– 125 g tartego sera parmezan
– 125 g innego tartego sera (cheddar lub gouda)
– 1/2 łyżeczki soli
– 120 ml mleka

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę z tapioki. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać masło, jajko, ser i sal. Wymieszać. Dodać mleko i zagniatać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 15 minut. Formować rękoma cienkie wałeczki. Pokroić wałeczki na mniejsze kawałki o długości ok. 2 cm. Można dodatkowo każdy kawałek uformować w kulkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 220-240 stopni i piec przez 15 minut lub do momentu gdy kuleczki zaczną się rumienić.

Serwować gorące.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *