Celiakia

Celiakia  inaczej choroba trzewna to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu.
Gluten to białko zapasowe zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu).
Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.

Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona.

Do niedawna uważano celiakię za  „rzadkie schorzenie małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach stosowania diety”. Nic bardziej mylnego. Mit celiakii jako choroby wieku dziecięcego jest mocno utrwalony, także w środowiskach medycznych. Wciąż spotyka się osoby „wyleczone” z celiakii w dzieciństwie, które w dorosłym życiu zapadają na poważne schorzenia spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej. Tymczasem badania dowodzą, iż cierpi na nią przynajmniej 1% populacji. Co więcej, pojawiają się doniesienia mówiące o tym, iż częstość występowania celiakii ciągle wzrasta. Wydaje się, iż jest to związane z coraz większym spożyciem glutenu, korzystaniem z wysokoglutenowych odmian zbóż i zmianą nawyków żywieniowych oraz coraz lepszą diagnostyką.

Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych: osteoporozy, zaburzeń psychicznych,zmniejszenia płodności i nowotworów układu pokarmowego. Dlatego bardzo ważna jest wczesna diagnostyka i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *