Brokułowa z czarnuszką

Zupa-krem to jeden z najlepszych sposobów na jesienne danie, które dostarczy naszemu organizmowi dawki witamin zawartych w warzywach.

Składniki: na 4 porcje

– 2 duże cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 kostka rosołowa warzywna bezglutenowa (np. firmy Ener Bio- dostępny w Rossmanie)
– 4 średnie ziemniaki
– 2 małe brokuły
– 100 g śmietany 30%
– 3/4 szklanki mleka
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Kroimy cebulę i czosnek. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i podsmażamy. Po chwili dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i również podsmażamy. Zalewamy wszystko wodą w takiej ilości b przykryła ziemniaki. Dodajemy  kostkę rosołową. Po około 15 minutach gdy ziemniaki będą miękkie kroimy brokuł na małe kawałki. Dodajemy je do ziemniaków i dodajemy szklankę wody. Najlepiej żeby ilość wody nie przykrywała brokuła. Gotujemy przez 5 minut lub aż to momentu gdy brokuł będzie miękki. Wylewamy nadmiar wody z zupy. Miksujemy wszystko mikserem. Dodajemy pieprz sól do smaku. Dodajemy śmietanę i  ewentualnie mleko jeśli zupa jest zbyt gęsta. Podgrzewamy powstały krem do momentu zagotowania.

Można podawać z prażonymi pestkami dyni lub prażonymi blanszowanymi migdałami i czarnuszką.

Smacznego!

Jedna myśl nt. „Brokułowa z czarnuszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *