Bezglutenowy pleśniak ze śliwkami

Było chwilę ciszy na blogu. Ale już za chwilę znowu wracam do postowania.

Teraz korzystam z urlopu i zajadam się pysznym pleśniakiem, którego przepisem chciałabym się z Wami podzielić.

Jest sezon na śliwki. Wykorzystajmy to!

plesniak

Składniki:

-2,5 szklanki mąki bezglutenowej
-1 kostka masła
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg śliwek

Przygotowanie:
Mąkę, masło, jajka (żółtka), proszek do pieczenia oraz połowę przygotowanej miarki cukru  zagniatamy, aż do uzyskania gładkiem masy. 1/3 odkładamy do lodówki. Pozostałą część kroimy w plastry, układamy na formie (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.   Ubijamy pianę z białek z pozostałą ilością cukru. Przygotowujemy śliwki wyciągając pestki. Kiedy ciasto się upiecze układamy na nim połówki śliwek skórką do dołu. Następnie wylewamy na owoce ubitą na sztywno pianę. Wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i ucieramy na grubej tarce. Posypujemy  startym ciastem pianę. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni termoobieg) na 40 minut.

  Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *