Bezglutenowy Lemon Pie

Oto przepis na tzw. Lemon pie, czyli ciasto cytrynowe.

lemon pie

Składniki na spód:

– 2 szklanki mąki (1 mąki ziemniaczanej + 1 bezglutenowego koncentratu mąki Krakowskiej firmy Balviten)
– pół kostki masła
– pół szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– 2 żółtka

Składniki na krem cytrynowy:

– 4 żółtka
– 1/2 l mleka
– 200 ml soku z cytryny (ok. 3 cytryny)
– 200 g cukru
– 60 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka masła
– starta skórka cytryny

Składniki na bezę:
– 4 białka
– 220 g cukru
Przygotowanie spodu:

Posiekać masło z mąką, dodać 2 całe jaja. Ponownie posiekać. 2 żółtka ubić z cukrem. Dodać do mąki i zagnieść rękami. Zagniecione ciasto włożyć do foliowego woreczka i umieścić w lodówce na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia natłuścić np. masłem. Rozłożyć ciasto w formie formując na brzegach lekkie podwyższenie.

Piec przez ok. 30-40 minut.

Przygotowanie kremu:

Podgrzać mleko razemz  połową ilości cukru w garnku z grubym dnem. W osobnej misce wymieszać pozostałą ilość cukru ze skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Na tarce zetrzeć trochę skórki z cytryn. Następnie przekroić 3 cytryny i wycisnąć z nich sok. Do mąki i cukru dodać żółtka, sok z 3 cytryn i skórkę cytrynową. Wymieszać mikserem. Dodać do gorącego mleka. Gotować do wrzenia ciągle mieszając. Gdy mleko się zagotuje mieszać jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać masło. Przykryć garnek folią do pieczenia tak by folia stykała się z kremem.

Przygotowanie bezy:

W misce umieścić 4 biała. Ubijać mikserem przez ok. 7 minut stopniowo dodając cukier.

Na ostudzone ciasto nałożyć krem cytrynowy. Następnie nałożyć bezę używając  specjalnego rękawa do dekoracji.

Ponownie wstawić do piekarnika (tym razem z obniżoną temperaturą np. 150 stopni) Wyjąć w momencie gdy beza będzie przyrumieniona.

Smacznego!

beza

4 myśli nt. „Bezglutenowy Lemon Pie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *