Bezglutenowe muffinki z czekoladą

Muffinki to jedna z moich ulubionych bezglutenowych przekąsek. Dobre do wszystkiego: na śniadanie, drobną przekąskę, jako deser po obiedzie, słodki podwieczorek z kawą lub herbatą. Przygotowuję je zazwyczaj z bezglutenowych gotowych mieszanek na muffiny.

11 a 96

Muffinki przygotowuję z gotowych bezglutenowych mieszanek. Najczęściej korzystam z firm: Bezgluten, Balviten, rzadziej z firmy Schar. Każda z firm ma sklep internetowy. Ostatnio przekonałam się również do silikonowych foremek. Nie tylko formy na muffiny, ale i  okrągłe formy na ciasta lub podłużne do pieczenia chleba. Silikonowe, kolorowe foremki na muffinki można było dostać w ostatnim numerze Smakowite Wypieki (16).

Przepis na bezglutenowe muffiny z czekoladą lub jagodami:
(mieszanki firmy Bezgluten)

Składniki:

– 5 jajek
-1/2 szklanki oleju
– 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blasze ustawiamy foremki dołączone do opakowania lub korzystamy z silikonowych. Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem a następnie dodajemy kolejno olej, zawartość torebki oraz wcześniej ubitą pianę. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Napełniamy przygotowane foremki ciastem do połowy ich wysokości. Do ciasta dodajemy kawałki czekolady (dołączone do opakowania) lub owoce np. jagody. Kawałki czekolady najlepiej dodać 5 minut po włożeniu formy do piekarnika. Wtedy nie opadną na samo dno.

Wsadzamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy ok 15 minut.

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *