Bezglutenowa zupa Ramen

Zupa Ramen pochodzi z Japonii i składa się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury.   Słowo Ramen oznacza rodzaj makaronu z mąki pszennej spożywanego w Chinach. My makaron pszenny zastępujemy makaronem ryżowym.

20

 

Składniki: na 4 porcje

– 2 jajka
– 175 g makaronu ryżowego
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 2 pory
– 2 cukinie
– 150 g pieczarek
– 3 garście liści szpinaku
– 175 g kapusty pekińskiej
– 6 szklanek bulionu warzywnego
– 3 łyżki sosu sojowego (firmy Tamaris)
– 2 łyżki startego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 2 dymki

Przygotowanie:
Zagotowujemy rondel wody, wkładamy jajka, ponownie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy 6 minut. Wyjmujemy jajka i wkładamy pod bieżącą zimną wodę na 1 minutę. Odstawiamy do ostygnięcia, obieramy, kroimy wzdłuż na połówki.

Zagotowujemy duży garnek wody. Wkładamy makaron ryżowy, mieszamy by cały makaron namoczył i rozdzielił się. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na średnim ogniu 4 minuty, aż makaron będzie miękki. Odcedzamy, rozkładamy do miseczek.

W czasie gotowania makaronu rozgrzewamy olej słonecznikowy w dużym rondlu na niedużym gazie. Wkładamy pory, cukinię pokrojone w cienkie paski. Dodajemy  pokrojone w  plastry grzyby. Smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy szpinak i kapustę pekińską i również smażymy jeszcze przez 1 minutę. Wlewamy bulion, sos sojowy, dodajemy imbir, zagotowujemy , zmniejszamy ogień. Wlewamy olej sezamowy, mieszamy.

Łyżką cedzakową wyjmujemy  warzywa z zupy, rozkładamy do misek z makaronem. Następnie wlewamy bulion, posypujemy dymką. Do każdej porcji kładziemy połówkę jajka na twardo.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *