Beglutenowe Ravioli

Jesteś na diecie bezglutenowej… a w głowie masz dawne smaki ??? Chodzisz po supermarkecie i szukasz po zamrażarkach czy przypadkiem nie zaczęli produkować gotowych Ravioli bez glutenu???  Skąd ja to znam!!!

Dowiedziałam się ostatnio, że Tchibo ma w sprzedaży specjalne foremki do samodzielnego przygotowania Ravioli. A że nadzieja na te gotowe z supermarketu umarła, postanowiłam zakupić owe formy i urządzić ucztę  … z winem włącznie!!!

ravioli 1

Składniki: na 4 porcje

Masa:

– 400 g mąki bezglutenowej (np. Mix firmy Schar)
– 4 jajka
– 3 łyżki oleju
– 3 łyżki wody
– przyprawy do smaku

Farsz wegetariański:

– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1 łyżka masła
– 2 małe marchewki
– tarty ser żółty
– sól, pieprz

Sos:

– dużo świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki czyli mąkę, sól i inne przyprawy.  Mieszamy tak by w środku uformowało się miejsce na mokre składniki: jajka, wodę i oliwę. Mieszamy delikatnie łyżką do momentu połączenia się składników. Następnie ugniatamy masę palcami. Kiedy uformuje się jedna całość zaczynamy naciągać ciasto przyciskając jedną jego część do blatu i rozciągając nie powodując jednocześnie jego rozerwania. Uformowaną z ciasta kulę zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po trzydziestu minutach dzielimy na mniejsze części i zaczynami wałkować do uzyskania bardzo cienkiej warstwy.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Wszystko bardzo drobno kroimy. Smażymy na patelni. Następnie miksujemy i dodajemy tarty ser. I farsz gotowy:-)

Dobrze rozwałkowaną warstwę kładziemy na formę do ravioli (wcześniej dobrze oprószoną mąką), wypełniamy nadzieniem. Przykrywamy kolejną warstwą. Wałkujemy 2 warstwy na formie tak by się dobrze połączyły. Następnie obracamy formę na drugą stronę. Jeśli forma była dobrze oprószona mąką ravioli same z niej wyskoczą.

Przygotowaną ilość Ravioli gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6-7 minut. Ciasto bezglutenowe gotuje się dłużej. Musi być również dobrze rozwałkowane do bardzo cieniutkiej warstwy. Inaczej nasz Ravioli będzie twardy.

Miksujemy składniki na sos i polewamy nim nasze Ravioli.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *