Arabskie pierogi

Kto nie ma wprawy w lepieniu pierogów zachęcam do pierogów arabskich. Są o wiele łatwiejsze w przygotowaniu a i smak nam nowy, nieznany!

 

DSC_0572

Składniki masa:

– 2 szklanki mąki
-3/4 szklanki gorącej wody
– 2 łyżki oleju

Składniki farsz:

– pół kg mielonego mięsa
– sok z czterech cytryn
– 3 pomidory
– 1 czerwona papryka- 250 g cebuli (połowę miary mięsa)

Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Kroimy warzywa, podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa mielonego. Odstawiamy na 3-4 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi. Mieszamy wszystkie składaniu. Po dodaniu wrzątku mieszamy wszystko nożem. Gdy ciasto przestanie być gorące zagniatamy je ręką.

Rozwałkowujemy ciasto, odkrajamy formą okręgi. Nakładamy farsz i zaginamy krawędń okręgu tak by powstał trójkąt.

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *