Alfajores

Alfajores to argentynskie słodkie ciasteczka z kajmakiem.  Są również znane w innych częściach Ameryki Południowej i uznawane za  tradycyjny deser.

DSC_0456

Składniki:
– 175 g cukru
– 200 g masła
– 4 żółtka
– 500 g skrobi kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 puszka gotowego kajmaku

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy żółtka i skrobię kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy mamy wszystko dobrze wymieszane dzielimy masę na mniejsze części i wałkujemy na placki grubości 1,5 cm. Małą szklaneczką odciskamy formę naszych alfajores.

Wszystkie wycięte spody do alfajores układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Kiedy są już upieczone wyjmujemy z pieca i czekamy aż wystygną. Nie próbujemy ich przekładać (gorące są bardzo kruche). Następnie nakładamy na pojedyncze spody trochę kajmaku i przykładamy z góry drugim ciasteczkiem. Przyciskamy by kajmak rozprowadził się równomiernie. Można je również obtoczyć w wiórkach koksowych.

Smacznego!

3 myśli nt. „Alfajores

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *